Tervetuloa Lappiin

Hyviä syitä tulla:

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston opastuskeskus, Tunturi-Lapin luontokeskus, sijaitsee Hetassa 40 km päässä

Puljun erämaa-alue ja Pöyrisjärven erämaa-alue ovat lähellä

Nunnasen pienriista-alue on kalaisan Venejärven vastarannalla

Moottorikelkkareitit kulkevat Venejärven yli

Venerannan tila Enontekiön Nunnasessa
Venejärvi

Hankimme Venerannan tilan heinäkuussa 2017 yhdeksi kodiksemme (ks. Blogi), mutta koska asuminen jää pitkän matkan vuoksi melko vähäiseksi, meille sopii, että TUTUT JA TAITAVAT voivat talossamme oleskella nimellistä korvausta vastaan.

Mistä tämä rajaus? Tässä selityksiä:

Talo on rakennettu 1957, pysyvä asuminen on lakannut 2007 ja sen jälkeen talo on ollut satunnaisessa vapaa-ajan käytössä, joten paikka on selkeästi vanha ja sen korjauksista on aikaa. Myös kalustus ja pintamateriaalit ovat vintagea ja retroa parhaimmillaan. Ei tällaista tarjota tuntemattomille, joiden mielessä kangastelee 2010-luvun kelohonkahuvila kaikin mukavuuksin.

Vanha talo voi myös yllättää ja vaatia toimenpiteitä. Pitää esimerkiksi kylmään vuodenaikaan osata pois lähtiessä tyhjentää vesijohtoverkosto – tai tullessa sulattaa, jos edellinen ei ole osannutkaan. Olisi myös hyvä, jos asukas tuntee puulämmityksen – ehkä jopa puiden pilkkomisenkin. Sähköpatterit on, mutta pääasiallinen lämmitys hoituu puilla, sekä talon että saunan.

”Taitavilla” tarkoitamme siis luonto- ja erähenkisiä ihmisiä, koiraharrastajia, kalastajia, moottorikelkkailijoita, partiolaisia ja muita maastokelpoisia, joita eivät alkeelliset olot säikytä. Jonkinlainen tuttavuus taas olisi mukava siksi, että talo kuitenkin on meidän kotimme. Vintillä voivat vieraat olla aivan omassa rauhassaan, mutta alakerran keittiöön ja olohuoneeseen heidän on silti päästävä, koska keittiön alla kellarissa on pumppu ja painesäiliö ja olohuoneessa sähkökeskus – sekä televisio ja yksi petipaikka. Vain makuuhuoneen pidämme itsellämme.

Jos oma taitavuus arveluttaa, voi aina kysäistä, lähtisikö Matti mukaan talonmieheksi...

 

Vintagevintillä on kaksi huonetta, kamina ja kahvinkeitin kummassakin. Toisessa on lisäksi keittiökaapisto, tiskipöytä, vesijohto ja jääkaappi. Sänkyjä on molemmissa huoneissa kaksi, mutta lattialle sopii patja. Alakertaan olohuoneeseen mahtuu yksi nukkumaan. Ja kyllä, koirat saavat tulla sisälle ja nukkua sohvilla...!

Olohuoneessa on retro sohvakalusto ja uudehko televisio.
Vessassa on lämminvesiboileri ja moderni suihkukaappi, jota asentajat ähräsivät paikalleen koko päivän. Eteinen, kuisti ja portaikko ovat kylmää tilaa.
Keittiö on päivitetty 60-luvulta 90-luvulle kierrätyskalusteilla. Sähköliesi, mikro, jääkaappi ja kamina löytyvät – samoin avotakka!

Sauna on ulkorakennuksen järvenpuoleisessa päässä. Vesi tulee kaivosta vekkulilla käsikäyttöisellä pumpulla, jolle pitää ensin juottaa ns. siemenvettä. Saunan takana on ulkohuussi, jos modernimman saniteettikaluston kanssa tulee ongelmia. Polttopuita löytyy ulkorakennuksen toisesta päästä. Rakennuksen keskiosa on huonossa kunnossa ja odottaa korjausta eikä sinne kannata mennä.

Maisema löylyhuoneen ikkunasta

etu- ja sukunimi meilissä 15.06.2022 06:28

Mie tykkäsin. Käyn ainakin piipahtamassa pihapiirissä juhannuksen jälkeen. PK

| Vastaa

Uusimmat kommentit

15.06 | 06:28

Mie tykkäsin. Käyn ainakin piipahtamassa pihapiirissä juhannuksen jälkeen. PK